Kategórie
 
 
 
Piňatas - slide 1
 
 
 
 
Piňatas

Počuli ste už o piňatas? Keď sa povie piňata, deťom sa vybaví zábava, party, a oslavy. U nás ju ešte nepoznáme, ale aj to sa postupne mení. 

Piňata, aj ked je najrozšírenejšia v krajinách Latinskej Ameriky pochádza pravdepodobne z Číny. Tam ju objavil  na svojích cestách Marco Polo, keď videl figuríny kráv, bizónov a volov ozdobené pestrofarebnými papierikmi a ozdobami. Do týchto kartónových figurín sa udieralo tyčami rôznych farieb tak dlho, až  sa z nich obsah vysypal na zem. Zvyšok figuríny sa spálil a popol z nej sa pozbieral pre šťastie v novom roku.

V taliančine  "pignatta" znamená krehká nádoba. 

Dnes sa používa piňata predovšetkým pre spestrenie hier a narodenín detí. Do vybraného tvaru piňata sa nasypú drobnosti, predovšetkým sladkosti a piňata sa zavesí na konár stromu, alebo iný predmet. Hlavnému účinkujúcemu, najčastejšie oslávencovi,  sa zakryjú oči, aby nevidel, a niekolľkokrát sa s nim otočí, aby trochu  stratil orientáciu. Následne, pomocou zvukových povelov, - vyššie, doprava, doľava, sa snaží poraziť zlého ducha a udrieť tyčou tak, aby sa obsah vysypal na zem. 

Tu je nutné podotknúť, že rozbíjanie piňaty sa musí diať pod dohľadom dospelých osôb, ktore dohliadajú nad bezpečnosťou. Z vlastnej skúsenosti vieme, že deti majú tendenciu približovať sa čo najviac k oslávencovi s tyčou a pri nedostatku opatrnosti hrozí kolízia. Preto je vhodné stanoviť si "kruh", do ktorého nemajú prístup iné deti, resp. až potom, čo sa piňata rozbije.


Vidieť je viac ako 100x čítať.
Pozrite si video z pinata osláv.

Ak by ste si chceli vyrobiť vlastnú piňatu, tu je jeden z návodov :

Ak nemáte čas na prípravu vlastnej piňatas,  môžete si vybrať z našej širokej ponuky piňát.