Kategórie
 
 
 
Párty škola: Tvary a veľkosti balónov - slide 1
 
 
 
 
Párty škola: Tvary a veľkosti balónov

Už viete, že bežne nájdete balóny z latexového a fóliového materiálu. Teraz sa zameriame na rôzne tvary a veľkosti, s ktorými sa môžete stretnúť a aké v párty svete existujú.

Fóliové balóny

Štandardné fóliové balóny

Sú fóliové balóny s priemerom 43-45cm. Patria medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie balóny používané pri rôznych párty narodeninových oslavých. Najčastejší tvar je okrúhly s potlačou alebo s nápisom, avšak môžu byť zároveň aj v tvare jednofarebnej hviezdy či srdca. Je možné ich nafúkať aj vzduchom a priprevniť ich o špeciálnu balónovú paličku vytvorená práve pre tento typ fóiového balóna.

Zdroj: Santex, Unique

 

Mini fóliové balóny

Alebo balóny na paličke sú fóliové balóniky malých rozmerov od 25-35cm (4 do 9 palcov). Môžu byť klasického okrúhleho tvaru alebo prispôsobené telu rozprávkovej postavičky. Na ich nafúkanie vám stačí vzduch (odporúčame balónovú pumpu, s ktorou to máte raz dva), žehličku na zatavenie otvoru a paličku na ich upevnenie. Využívajú sa ako dekorácie do kvetinových a ovocných kytíc, ale veľkú radosť z nich majú aj deti. Vďaka ich rozmerom sú skladné a majú nízku cenu. Po zatavení sa nedajú opäť nafúkať.


Zdroj: Amscan

 

Supershapes

Supershape sú veľké fóliové balóny, ktoré nájdete v rôznych tvaroch väčšich ako 50cm a viac. Napríklad detailne tvarovanú postavu Mickeyho Mousa, celú lokomotívu vláčika Tomáša alebo Spidermana. Vyznačujú sa veľkými rozmermi. Preto na ich nafúkanie budete potrebovať viac hélia ako na štandardný fóliový balón s priemerom 45cm. Vyniknú ako hlavný prvok v balónovej kytici alebo balónovej dekorácii. Ale obrovskú radosť spravíte aj malému oslávencovi, keď mu zagratulujete práve s týmto balónom.
 


Zdroj: Amscan

 

Juniorshapes

Aj tieto sa dokonale prispôsobujú tvarom zvieratka či superhrdinu. Narozdiel od predchádzajúcej kategórie sa približujú k rozmerom štandardných balónov. Ale to už naznačuje aj ich názov.
 


Zdroj: Amscan
 

Airwalkers

Najväčšie balóny, aké momentálne existujú (až na tie teplovzdušné). V niektorých prípadoch stačí na ich nafúkanie aj vzduch. Pred dieťaťom sa zjaví jeho obľúbený hrdina alebo princezná v životnej veľkosti. Dajú sa opäť nafúkať. V balení sa nachádzajú aj malé ťažítka, ktoré airwalkers naplnené héliom udržia pekne na zemi.
 


Zdroj: Amscan
 

Fóliové multibalóny
Spolupráca viacerých balónov vytvára jeden celok. A tomu hovoríme multibalón. Nájdete ich v podobe napríklad sediaceho medvedíka, ktorý sa skladá z viacerých samostatných častí. Tu vám postačí na jeho nafúkanie vzduch. Vdaka tomu udržia svoj krásny tvar niekoľko dní a môžete mať z neho radosť aj po narodeninovej oslave.


Zdroj: Amscan

 

Číselné fóliové balóny

Najobľúbenejší typ fóliových balónov a ich popularita stále rastie. Určite ich už dobre poznáte, preto ich netreba veľmi predstavovať. Balóny v tvare čísla majú výšku až 86 cm. Vďaka množstvu hélia vydržia niekoľko týždňov. Využívajú sa na dekorovanie miestností na narodeninové oslavy alebo ako netradičný darček pre oslávenca. Sú skvelým doplnkom aj pri fotení, čoho dôkazom sú tisíce fotiek na socialnych sieťach. Ponúkame na výber z 10 farieb.
 


Zdroj: Unique

 

Písmenkové balóny

Rovnako ako číselné, výrobcovia prinášajú aj balóny v tvare písmen. U nás v ponuke nájdete bannery zložené z balónových písmen a slov. Ušetríte pri nich na héliu, pretože sa fúkajú LEN vzduchom. A to je ich veľká výhoda. V balení nájdete tenkú šnúrku, na ktorú jednotlivé písmená a slová navlečiete a zavesíte. Odporúčame zakúpiť si balónovú pumpu, kedže nie každý dodávateľ zahŕňa v balení slamku.


Zdroj: Amscan
 

Orbz/Cubez/Diamondz

Balóny nemusia byť iba okrúhle. Výrobcovia sa inšpirovali rôznymi 3D geometrickými tvarmi, ako je guľa (orbz), kocka (cubez) či hranol/diamant (diamondz). Každá strana obsahuje minimálne 2-3 potlačené motívy okolo celého obvodu. Vdaka svojej jedinečnosti tak nikdy nebudú pôsobiť obyčajne až nudne. A pre tých, ktorí ich nepoznajú, určite prekvapíte.


Zdroj: Amscan
 

Jumbo balóny

Veľké balóny len vo fóliovej verzii. Taký väčší brat supershape balónov. Tieto balóny nájdete skôr v tvaroch s rozmermi okolo 70 x 70 cm.
 


Zdroj: Amscan

 

Spievajúce balóny

Naozaj, niektoré balóny dokážu aj spievať. Stačí do nich jemne buchnúť a začnú hrať narodeninovú „Happy Birthday“ pesničku alebo známu melódiu napríklad zo Star Wars alebo Frozen. Ich veľkosť tiež nie je zanedbateľná – 70x70cm.
 




  Ukážka melódie ►
 

 

 

 

Zdroj: Amscan

Bobo balóny

Priesvitné guľaté balóny sú v súčasnosti top obľubenou novinkou a dekoráciou vo svete párty. Su vyrobené z číreho latexu s priemerom 45cm. Tieto balóniky je možné nafúkať héliom alebo vzduchom. S tými balónmi viete využiť množstvo nápadov na ich dekorácie - od prilepenia personalizovaného textu až po vloženie konfiet, apierok.

Fóliový balón Insiders

Pod týmto názvom si môžete predstaviť balón vo vnútri ďalšieho balóna. Hlavný balón s motívom sa jemne ukrýva vo väčšom priesvitnom balóne. Vzniká tak veľmi zaujímavý efekt, deti aj hostia na párty budú rozmýšľať, ako sa vám ho len podarilo do vnútra dostať. :-) Ich veľkosť sa pohybuje okolo 60 x 60 cm.
 


Zdroj: Amscan

 

Latexové balóny

Štandardné latexové balóny

Sú balóny priemerom 28-30cm. Patria medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie balóny používané pri rôznych párty narodeninových oslavých. Najčaštejší predávane sú jednofarebné (pastelové, metalické, saténové alebo priesvitné) alebo s potlačou (či už obľúbenej detskej rozprávky, bodiek atd.). Tieto balóny su vhodné na nafúkanie vzduchom aj héliom. Viac informácií o plnení a výdrži sa dočítate na našich blogových článkov.


Zdroj: amscan-europe.com

 

Mini balóny 12cm

Tieto balóniky s priemerom 12-13cm sú skvelou pomôckou pre kreatívnych ľudí, ktorý maju širokú škálu nápadov pri tvorbe rôznych balónových brán, balónových girland a mnoho daľších. Vďaka širokej škále farieb nebudete ničim obmedzený! Vdaka svojej veľkosti nedokážu zvlietnuť, preto je možné ich naplniť len klasickou pumpou alebo elektrickou pumpou pre balóny.

Zdroj: PartyDeco

Mega balóny 48-100cm

Nepreháňame, tieto sú ozaj obrovské. Zmestí sa do nich ale veľa hélia. Namiesto celého balíčka latexových balónov vám stačí jeden takýto balón. Skvelo vyzerajú na svadobných a módnych fotografiách. Ak chcete ohúriť hostí na veľkej oslave, ako dekorácia sú ideálne.
 


Zdroj: PartyDeco

LED balóny

Svietiace balóny sú novšou, postupne rozrastajúcou sa kategóriou. Sú vyrobené z latexu a naozaj svietia niekoľko hodín (v ideálnych podmienkach min. 12-15 hodín). Vyniknú však najmä v noci alebo na strašidelných halloweenskych párty. Dajú sa nafúkať vzduchom aj héliom. Máme odskúšané.


Zdroj: Unique
 

Balóny s konfetami

Spojiť konfety s balónmi - geniálny nápad! Poslúžia aj ako náhrada za vystreľovacie konfety. Vyrábajú sa z priesvitného latexu, ktorý nechá vyniknúť farebné konfety. Priložené konfety nasypete ešte pred fúkaním do balónu.


Zdroj: Unique
 

Balóny na hranie – modelovacie balóny

S každým balónom môže byť zábava, ale sú také, ktoré sú na to určené. Zabavte sa s deťmi tvarovaním rôznych zvieratiek, poskáčte si po balónovej matraci alebo nechajte vyletieť „do vesmíru“ raketové balóny.
 


Zdroj: Amscan

 

Poznámka: Väčšina výrobcov uvádza rozmery balónov v palcoch. Týka sa to najmä štandardných veľkostí. No, pre lepšiu predstavu si viete palce ľahko prerátať na centimetre.
1 palec = 2.54 centimetrov
18 palcové = 45 centimetrov