Kategórie
 
 
 
Párty škola: Typy balónov - slide 1
 
 
 
 
Párty škola: Typy balónov

Vitajte v párty škole! Pohodlne sa usaďte, nachystajte papier na poznámky a môžeme začať. Pripravili sme si totiž pre vás novú sériu krátkych článkov. Postupne vám predstavíme všetko, čo potrebujete vedieť k tomu, aby ste si pripravili dokonalú párty narodeninovú oslavu. Získate základný prehľad a stanete sa odborníkom na organizovanie osláv.

 

V prvých častiach sa zorientujeme v balónoch. Tieto jednoduché, pomerne lacné dekorácie sa ihneď zmenia na efektnú balónovú výzdobu či originálny darček. A tá radosť v detských očiach.

 

V našej ponuke nájdete množstvo kategórií s balónmi. Preto začneme základným rozdelením podľa materiálu na latexové a fóliové balóny.

 

Latexové balóny 

Latex – tekutá látka, ktorá sa získava zo stromu kaučukovníka (Hevea brasiliensis). Je to vlastne guma, preto sa občas môžete stretnúť aj s názvom gumové či gumené balóny. Vzhľadom na to, že latex je prírodný materiál, môže u citlivých osôb spôsobiť alergickú reakciu.
Balóny sú v nenafúkanom stave malé a skladné. Tu však platí, čím viac, tým krajšie :). Preto, ak sa chystáte vyzdobiť veľkú plochu, sú na to ideálne.

 

Latexové balóny sa vyrábajú v štandardných veľkostiach od 12cm do 30cm (5 do 12 palcov). Obrovské balóny sa nafúknu až na veľkosť 91cm a 100cm (36 a 39.4 palcov). A tomu hovoríme mega balón.

 

Výhody: nízka cena, viac kusov v balení, malé veľkosti vhodné pre deti, dajú sa naplniť vzduchom, héliom aj vodou, sú elastické, vďaka čomu ich môžete nafúknuť viac alebo menej, sú popisovateľné fixkou
Nevýhody: kvôli ich pórovitosti majú krátku životnosť, hélium z nich rýcho vyprchá cca po 12 hodinách (pri 24+ hodín odporúčame vložiť do nich špeciálny balónový gél), majú obmedzené možnosti potlače, pri plnení ich môžete ľahko prefúknuť a prasknúť
Využitie: do balónových kytíc, dekorácia miestností, detské oslavy, ako zásobník hélia na zábavu so zmenami hlasu


Zdroj: amscan-europe.com

 

Fóliové balóny

Narozdiel od latexových balónov sa vyrábajú zo syntentických materiálov – z polyetyléntereftalátu (PET) alebo nylonu, ktorý pokrýva špeciálna tenká vrstva hliníka. Tá im dodáva typický fóliový vzhľad a lesk. Vedia tak zažiariť pri akejkoľvek príležitosti. Vďaka syntentickému zloženiu nie sú biologicky rozložiteľné, ale minimalizuje sa riziko akejkoľvek alergickej reakcie.


Fóliové balóny majú nespočetne veľa možností potlače a tvarovania. Nájdete ich vo veľkostiach od mini 25cm, štandardných 45cm až po mega 150cm. Okrem štandardného kruhu si môžete vybrať balón v tvare srdca, hviezdy či kocky, ale vedia sa prispôsobiť akémukoľvek tvaru vašej obľúbenej postavičky z rozprávky. Väčšina tvarov má aj svoje názvy ako juniorshape, supershape, orbz či multibalón. Sú typické rôznymi neštandardnými rozmermi.

 

Výhody: dlhá životnosť, hélium v nich vydrží minimálne týždeň v plnom tvare, nájdete ich v rôznych tvaroch, motívoch a veľkostiach, dajú sa opäť nafúkať, bezpečnejšie plnenie héliom so samouzatvárateľným ventilom, ľahká hmotnosť
Nevýhody: jeden kusov v balení, vyššia cena, pri ich plnení sa uprednostňuje hélium (menšie ako 40cm nezvlietnu s héliom), nie sú elastické
Využitie: do balónových kytíc ako hlavný balón, ako originálny darček, dekorácia na párty a narodeninové oslavy
 


Zdroj: amscan-europe.com

 

Vybrali ste si svojho favorita?

Latex či fólia, každý materiál má svoje plusy a mínusy. Ktorýkoľvek bude súčasťou vašej oslavy, zaručí jej úspech. A ak chcete staviť na istotu, zvoľte ich farebne zladenú kombináciu.

 

Na záver by sme radi dodali, že ani jeden zo spomínaných materiálov nie je škodlivý. Výrobcovia dôrazne dodržiavajú bezpečnostné štandardy pri ich výrobe. Fóliové balóny sa dokonca vyrábajú z rovnakých materiálov, aké nájdete v potravinových obaloch. Manipulácia s nimi je úplne bezpečná, a to aj pre deti.