Kategórie
 
 
 
Prečo je cena za hélium taká vysoká ? - slide 1
 
 
 
 
Prečo je cena za hélium taká vysoká ?

Aj vám sa zdá, že cena za héliové balóniky je príliš vysoká? Budú sa ešte héliové balóniky predávať  a za akú cenu?  Na tieto a aj iné otázky sme hľadali odpovede aj my.

Hélium je vzácny plyn, ktorý nevytvára zlúčeniny s ostatnými chemickými prvkami, ( inertný plyn) a je zaujímavý tým, že má veľmi nízku hustotu, čo ho s faktom, že je ľahší ako vzduch radí medzi ideálnych kandidátov na plnenie balónov, balónikov a vzducholodí. Kým väčšina z nás sa s héliom stretáva práve v takejto podobe, jeho použitie je však ďaleko širšie. Hélium sa používa ako súčasť paliva pre vesmírne lety, zváranie,a tiež v medicíne, ako skenovacie prístroje. 
 

Dopyt priemyslu, predovšetkým v krajinách ako India, Čína, alebo USA po tomto plyne neustále rastie, a keďže hélium sa nedá vyrobiť, iba vyťažit, jeho cena rastie každým rokom. Podľa posledných odhadov sú zásoby hélia pri súčasnej spotrebe ešte na niekoľko desaťročí, určite však nie viac ako na 40-50 rokov. Takže zhrnuté a podčiarknuté - stále vyšší dopyt po héliu a zmenšujúce sa zásoby plynu. A tak prichádza na rad zákon dopytu a ponuky, ktorý vytlačil cenu hélia za posledných 10 rokov na skoro 3-násobok.

Vysoká cena hélia sa samozrejme odráža aj v ponuke zuábavného priemyslu, ktorý hélium na trhu ako ostatní hráči. Ďalšu položkou ktorá negativne vplývy na cenu sú pomerne vysoké náklady na dopravu. Preto sme žiaľ, museli pristúpiť k zdraženiu héliových jednorázových fliaš aj my ale aj ostatní hráči na našom trhu... Určite ale nemienime prestať s predajom héliových balónikov, ako to spravil Disneyland v Tokiu, keď nevedel garantovať nízku cenu héliových balónikov.

Snažíme sa preto držať ceny čo najviac pri zemi, aby ste si  vy mohli vychutnať héliové balóniky lietať vo vzduchu, dokonca sme v uplynulom štvrťroku znížili cenu potom, čo sa nám podarilo nájsť zaujímavého výrobcu. Ak uvažujete, či si kúpiť hélium na party, máme pre vás nasledujúcu radu - tento rok budú určite lacnejšie ako na budúci rok. Navyše, hélium, ktoré nespotrebujete, môžete kľudne uschovať na neskoršie použitie, stačí uzavrieť bezpečnostný uzáver a otočiť ním opäť keď bude ďalšia oslava a tešiť sa, že budete mať o rok lacnejšie hélium ako ostaní, ktorí si ho kúpia v daný rok. :-)