Kategórie
 
 
 
FAQ o héliovej bombe pre domácnosti - slide 1
 
 
 
 
FAQ o héliovej bombe pre domácnosti

Ak nechcete alebo si nemôžete dať nafúkať héliové balóny u profesionálov, môžete tak spraviť aj vy doma. 
K dispozícii existuje héliová bomba na domáce použitie. Čo by ste o nej mali vedieť?

Vzhľadom na opakujúce sa dotazy Vás, našich zákazníkov, uvádzame nasledujúce rady a inštrukcie k héliovým bombám pre domácnosti.

1. Nepredali ste mi starú, resp. poškodenú héliovú bombuNafúkali sme xx výrazne menej balónov!
Najpredávanejšie modely héliových bômb sú tie s označením 20, 30, resp. 50 balónov. Pozor, výrobca uvádza počet balónov na fľašu s tým, že sa jedná o 22cm (9 palcové) balóny, pričom vo väčšine prípadov sú latexové balóny (s potlačou) buď 28cm (11 palcové) alebo 30cm (12 palcové). Ak použijete 28cm balóny,  počet takto nafúknutých balónov héliom klesne približne na polovicu aj menej. Pri menej opatrnej manipulácii Vám tiež, predovšetkým na začiatku môže trochu hélia uniknúť.

2. Ako to funguje ?
Výrobcovia dávajú veľký dôraz na bezpečnosť a jednoduchosť ovládania. Používanie héliovej fľaše je preto úplne bezpečné. Po našrubovaní a otvorení bezpečnostného ventilu jednoducho nasuniete balónik na sosáčik tak, aby sa s ním dalo ľahko manipulovať a dokázali ste uchopiť balónik okolo hrdla, aby neunikol žiaden plyn. Následne jemným pohybom posuniete sosáčik na stranu, čím sa otvorí membrána, ktorá umožní nafúknutie balóna. Dbajte na to, aby ste balóny neprefúkli, resp. aby ste ho neroztrhli. Ku každému balónovu nájdete videonávod, pre lepšiu predstavu a pomôcku pre tých, ktorí fúkaju balóný héliom po 1x.

3. Ako viem, koľko hélia ešte ostalo v bombe?
Domáce héliové bomby nedisponujú zariadeniami na odčítanie stavu, kedže by to predražilo celú súpravu. Preto je vhodné viesť si evidenciu o počte nafúknutých balónov. (napr.na obale od héliovej bomby). Ak zacítite, že tlak, pod akým sa balóny plnia, už nie je taký, ako na začiatku, znamená to, že kapacita héliovej fľaše sa blíži ku koncu.

4. Dá sa skladovať nepoužité hélium vo fľaši?
Áno, ak ste nepoužili všetok hélium v bombe, je možné ho uskladniť a použiť opätovne. Ustite sa, ze ste uzavreli bezpečnostný ventil,aby nedošlo k nechcenému úniku hélia.

5. Čo s použitou bombou?
Héliové bomby na domáce použitie sú koncipované na jednorázové použitie. Nie je možné ich opätovne doplniť, a tak vyvstáva otázka, čo s tým. Väčšina výrobcov dodáva na trh výrobky, ktoré sú recyklovateľné, takže nie je problém ich odniesť na najbližšie zberné miesto vo vašom okolí alebo priamo na našu prevádzku na Rybničnej 40/F v Bratislave a my sa už o zvyšok postaráme :).

6. Ako dopravujete héliové bomby domov?
Na prepravu používame kuriérske služby SPS/GLS, ktorá nemá obmedzenie na prepravu nebezpečných vecí a máme garanciu doručenia do 24 hodín. Slovenská pošta vylúčila z prepravy balíkov nebezpečné veci (napr. výbušniny, stlačené plyny, horľavé tekutiny a hmoty, korozívne látky, toxické látky, okysličovadlá, nákazlivé látky, zápalné a iné nebezpečné látky, ako aj rádioaktívne materiály a pod.),. Hélium spadá práve do kategórie stlačených plynov, a aj keď je to nezávadný plyn, nedá sa oficiálne Slovenskou poštou dopraviť. Ak vám niekto sľúbi prepravu poštou, riskujete, že ju nedostanete, čo sa už viacerým stalo.


A nakoniec takmer najčastejšia otázka:


7. Je vdychovanie hélia škodlivé ?
Hélium je inertný plyn, t.j. nevytvára zlúčeniny s inými látkami. Je to plyn bez farby, zápachu a vône. Jeho občasné vdychnutie nemá žiadne preukázané negatívne dôsledky na človeka. Treba si však uvedomiť, že v prípade vdychnutia hélia je organizmus ukrátený o kyslík, preto v žiadnom prípade nevystavujte svoje telo dlhodobému užívaniu hélia.
Pozor! V žiadnom prípade však neskúšajte vdychovať plyn priamo z héliovej bomby. Tlak plynu by mohol poškodiť vaše dýchacie cesty. 

Prajeme vám veľa radosti z héliových balónikov.

Viac o héliových bombách sa dozviete aj v následujúcich článkoch:

Ako správne nafúknuť balóny s héliovou bombou 


Prečo je cena hélia taká vysoká

Kedy potrebujete nafúkať balóny héliom

Koľko balónov nafúkate s jednaou héliovou fľašou